Partnercontent
#Bouwpraktijk

EPDM dakbedekking voor groendaken

Als aannemer ben je altijd op zoek naar de beste oplossingen voor de daken van je klanten. Een groendak is niet alleen mooi, maar ook duurzaam en goed voor het milieu. Maar wat is de beste dakbedekking voor zo’n groendak? In dit artikel gaan we in op de voordelen van EPDM dakbedekking voor groendaken en hoe het werkt.

Wat is EPDM?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Het is een synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt voor dakbedekkingen. EPDM is zeer elastisch en kan goed tegen temperatuurschommelingen, UV-straling en ozon. Daarnaast heeft het een lange levensduur en is het zeer goed bestand tegen water. Dit maakt het een uitstekende keuze voor groendaken.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarop planten groeien. Dit kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Bij een intensief groendak worden vaak struiken, bomen en zelfs grasvelden aangelegd. Dit vraagt om een speciale constructie en een dikke laag grond. Een extensief groendak daarentegen bestaat uit een dunne laag grond en wordt vooral gebruikt voor mossen, vetplanten en kruiden.

Waarom kiezen voor EPDM dakbedekking voor een groendak?

EPDM dakbedekking is zeer geschikt voor groendaken vanwege een aantal belangrijke voordelen:

Lange levensduur
Het is een zeer duurzaam materiaal met een levensduur van minimaal 50 jaar. Dit betekent dat de klant lange tijd geen omkijken heeft naar het dak.

Milieuvriendelijk
EPDM is een milieuvriendelijke keuze. Het materiaal is 100% recyclebaar en er worden geen giftige stoffen gebruikt bij de productie.

Bestand tegen worteldoorgroei
Bij een groendak is er altijd kans op worteldoorgroei. EPDM dakbedekking is echter zeer goed bestand tegen worteldoorgroei en zal niet snel beschadigd raken.

Eenvoudig te installeren
EPDM dakbedekking is zeer eenvoudig te installeren. Dit komt doordat het materiaal in grote stukken wordt geleverd en ter plekke op maat wordt gesneden.

Flexibel
EPDM is een zeer flexibel materiaal dat goed tegen temperatuurschommelingen kan. Dit betekent dat het niet zal scheuren of barsten bij grote temperatuurverschillen.

Hoe werkt EPDM dakbedekking voor een groendak?

EPDM dakbedekking wordt op dezelfde manier aangelegd als bij een gewoon dak. Eerst wordt de ondergrond goed schoongemaakt en eventueel voorzien van een laag primer. Vervolgens wordt de EPDM folie uitgerold over het dak en op maat gesneden. Daarna wordt de folie vastgezet met behulp van lijm en/of mechanische bevestigingen.

Voor een groendak wordt bovenop de EPDM dakbedekking een speciale drainagelaag aangebracht om het overtollige water af te voeren. Hier bovenop wordt vervolgens een substraatlaag aangebracht, waarin de planten kunnen groeien.

De substraatlaag bestaat meestal uit een mix van organisch materiaal, zoals compost en vermiculiet, en anorganische materialen, zoals zand en grind. Tot slot worden de planten geplant en kan het groendak zich verder ontwikkelen.

Het is belangrijk om bij de aanleg van een groendak goed na te denken over de constructie. Een groendak kan namelijk behoorlijk zwaar worden en niet alle daken zijn geschikt voor deze belasting. Daarnaast moet er voldoende afwatering zijn en moet het dak goed geïsoleerd worden om warmteverlies te voorkomen.

Dit artikel is partnercontent van Interexpress.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!