#Bouwplaats #Gezondheid

Blog | Wegwerpgehalte wordt te letterlijk genomen; van mondkapjes tot chemisch afval

Dat is de vraag die ik mijzelf stel, als het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor onze leefomgeving. Dat geldt niet alleen voor thuis, of in de wijk, maar zeker ook op de bouwplaats. En ja, we leven in corona-tijd en hebben te maken met allerlei maatregelen die we lastig vinden. En ja, we lopen met maskers voor ons gezicht om onszelf en elkaar te beschermen. Maar wat doen we met die maskers als we naar huis gaan? Veel mensen nemen het ‘wegwerpgehalte’ iets te letterlijk. In steden zien we steeds vaker de goot vol liggen met maskers, handschoentjes en andere beschermingsmiddelen. Waar we onszelf mee beschermen, daar belasten we vervolgens ons milieu en onze leefomgeving mee.

Terug bij de bouwplaats, want daar gebeuren soms vergelijkbare zaken. Rond de bouwhekken ligt vaak afval. Niet alleen afkomstig van de bouw, maar het is wel een eerste indruk van een bezoeker of voorbijganger. Troep rond de bouwhekken is vaak ook troep achter de bouwhekken. En wat gebeurt er met dit afval? Daar is onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat een substantieel deel van het afval dat van de bouw afkomstig is in n ons oppervlaktewater terechtkomt. Rivieren blijken vervuild, in hoge mate door bouwafval. Dan hebben we het onder meer over plastic en bolletjes piepschuim.

Onderscheidend vermogen

Elke opdrachtgever erkent de meerwaarde van de bouw; dat het resultaat óók iets bijdraagt aan de omgeving en de duurzaamheidsdoelen. Maar eerlijk: hoe duurzaam wordt gebouwd, als er geen oog is voor het chemisch afval dat tijdens de uitvoering in ons milieu belandt? Elke bouwer kan zich onderscheiden door hier beleid op te voeren. Door opruimen van afval onderdeel te maken van de dagelijkse werkzaamheden. Niet alleen op de bouwplaats, maar ook daar omheen. Kijk, dan val je op! Dan verdien je het ook om jezelf ‘Bewuste Bouwer’ te noemen. Zorg dus ook dat je je omgeving schoon en opgeruimd houdt, zet loszittend verpakkingsmateriaal vast en maak dat het bij harde wind of regenval niet in het milieu terechtkomt.

Het zijn de kleine dingen die het doen. Dus doe het en zet jezelf op de kaart door je in positieve zin te onderscheiden; dan val je op als bouwer!

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!