Thuiswerken is het hedendaagse mantra. Maar veel thuiswerkplekken voldoen op geen enkele wijze aan de arbeidsvoorwaarden zoals die op kantoor. Heeft u de beelden van het 8 uur Journaal uit maart en april nog op uw netvlies? Mensen op de bank met een laptop letterlijk op schoot. En als er al aan een tafel of bureau wordt gewerkt, is dat zelden met het scherm van de laptop op ooghoogte. Geen steun zoals een iCurve, geen gebruik van een los toetsenbord en een losse muis. Geen goede bureaustoel. Niks ergonomie. En dat vaak urenlang achter elkaar. Grote kans dat het er bij u thuis net zo aan toe gaat. En dat terwijl een werkgever te allen tijde verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden, ook bij werknemers thuis.
Afspraken voor thuiswerkplek
Ook bij thuiswerken blijven afspraken met de werkgever nodig. Dat is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. De werkgever moet kunnen aangeven welke werkzaamheden thuiswerkers verrichten en de stoffen, hulpmiddelen en werktuigen die zij daarbij gebruiken. De wet letterlijk: ‘De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.’ Uiteraard zit er aan die zorgplicht wel een limiet. Zo is de werkgever niet verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de inrichting van het (internet)café of het openbaar vervoer. Heeft de thuiswerkende werknemer al een goed ingerichte werkplek, dan hoeft de werkgever daar niet aan bij te dragen. Maar laat bijvoorbeeld de verlichting op die werkplek te wensen over, dan moet de werkgever wel voor de juiste verlichting zorgen.
Arbotechnisch goedgekeurd
De werkgever heeft de verplichting te zorgen voor een veilige (en gezonde) werkplek. De kosten daarvan komen voor rekening van de werkgever (art. 44 Arbowet). Dat geldt op de reguliere werkplek, maar net zo goed bij thuiswerken. Wanneer een werknemer minimaal twee uur per week vanuit huis werkt (achter een beeldscherm), is een werkgever verplicht om een veilige en arbotechnisch goedgekeurde thuiswerkplek te creëren. Indien hij dat niet doet, kan hij aansprakelijk worden gehouden voor eventuele letselschade. Het maakt niet uit of een werkgever het thuiswerken heeft gestimuleerd, dat dit uit eigen beweging van de werknemer is ontstaan of verplicht is zoals nu in coronatijd. De Inspectiedienst kan dit controleren. In principe gelden voor een thuiswerkplek dezelfde regels als de werkplek op kantoor met een risico-inventarisatie van de thuiswerkplek, een ergonomische werkplek, de juiste (kunst)verlichting en een goede beeldschermwerkplek.
Thuiswerktip: vakkennis op afstand
Tot slot nog een tip om thuiswerken niet alleen aangenaam maar ook nuttig te maken. Vakkennis opdoen zonder de deur uit gaan: webinars. BENG, (NOM-)renovaties en warmtepomptechniek waren veel voorkomende onderwerpen van de Bouwwebinars van het afgelopen jaar. Met éénmalige registratie zijn ze allemaal gratis te bekijken. De webinars zijn geproduceerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Aannemervak.nl, en worden mede mogelijk gemaakt door fabrikanten en groothandel. Inmiddels hebben duizenden vakprofessionals live of integraal de webinars bekeken. In een webinar kun je vanachter je pc of tablet interactief een presentatie bijwonen. Hierbij heb je de mogelijkheid om live vragen te stellen aan de sprekers en moderatoren.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.