Keukentafel van klant is het beste kantoor

Nieuwbouw is de hoofdtak geworden voor M2 bouw. (Foto: Alex J. de Haan)

Op basis van reviews is M2 bouw uit Dedemsvaart verkozen tot ‘Beste bouwer 2018’ (10 tot 50 beoordelingen). Volgens broers Rick en Hans van der Most zijn de reacties “de meest zuivere vorm van reclame” voor hun bouwbedrijf. “Opdrachtgevers hebben constant het gevoel dat wij samen met hen aan het bouwen zijn.”

Kort bij de klant staan en afspraken nakomen. Het lijken open deuren, maar voor M2 bouw zijn het de voorwaarden voor een project. “Er is geen bouwproject dat honderd procent vlekkeloos verloopt, maar wees er eerlijk over. Start pas met een project als al het materiaal beschikbaar is, anders wekt het allemaal frustratie op. Bovendien is het geen reclame als de bouw stil ligt omdat het materiaal nog moet komen”, probeert Hans van der Most uit te leggen. Zijn broer Rick knikt instemmend. “Vergeet niet dat je een woning niet iedere dag bouwt. Het is fijn als de aannemer dan betrokken is. Het moet daarbij geen verschil maken of het om een opdracht van tienduizend of een miljoen euro gaat. Als bouwer moet je een klus afleveren zoals je het zelf ook zou willen.”

Woningbouw

De broers zijn in 2010, in de crisistijd, met hun onderneming begonnen. Met z’n tweeën en een busje bouwden ze M2 bouw rustig op. Vijf jaar later gingen ze zich vooral richten op de woningbouw. Na de oplevering van de eerste twee-onder-een-kapwoning verspreidde het stukje vakmanschap zich van mond tot mond. Inmiddels is er een ploeg van tien man en worden er naast de verbouw- en onderhoudsklussen gemiddeld zo’n twaalf tot vijftien huizen per jaar opgeleverd. “Nieuwbouw is dus wel de hoofdtak geworden. We doen inmiddels ook een stukje eigen projectontwikkeling.”

Volgens Hans van der Most is een werknemersaantal van tien flexibel en overzichtelijk. “Meer willen we ook niet. We willen niet continu op kantoor zitten. Bovendien krijg je ook hele andere kosten.” M2 bouw heeft geen luxe kantoorpand. De broers hebben een bureau aan huis, maar zitten vooral op het werk. “De klanten vinden het ook prettig dat wij bij hun aan de keukentafel en in ons ‘ouwe kloffie’ het gesprek aan gaan. We denken volop mee en we durven het ook te zeggen als wij ergens niet achter staan. Bovendien wordt gewaardeerd dat we geen bouwers zijn, die al om half vier weer vertrokken zijn”, legt Rick van der Most uit.

Reacties

Dat de werkwijze aanslaat, blijkt ook uit de reviews op Bouwnu.nl. Het gemiddelde cijfer van 9,7 leverde uiteindelijk ook de prijs voor ‘Beste bouwer 2018’ op in de categorie ‘10 tot 50 reviews’. “Als je de reacties leest, dan halen de mensen ook precies de dingen aan waarop wij, naast het leveren van een stukje kwaliteit, ons mee willen onderscheiden. Korte lijnen, heldere communicatie, flexibel en meedenkend. Zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Ook niet weglopen voor de verantwoordelijkheden.”

Belangrijk is de rol van de onderaannemers. “Zo’n prijs win je met elkaar. Als een partij zich niet aan de afspraken houdt, dan heeft dat z’n weerslag op het gehele project. Daarom werken wij ook altijd met dezelfde metselaars, loodgieters, noem maar op. Je weet wat je aan ze hebt en daar kun je letterlijk en figuurlijk op bouwen. Wij zeuren vervolgens ook niet in crisistijd dat hun prijzen omlaag moeten”, stipt Hans van der Most aan.

Stabiliteit

De broers willen voor de toekomst vooral inzetten op stabiliteit. “Het zou een enorme prestatie zijn als je de prijs volgend jaar weer zou winnen. Naast bloemen en gebak heeft de onderscheiding best een impact. De mensen praten erover”, blikt Rick van der Most terug. “Toch is het een gegeven dat als iets niet goed gaat, dat zich nog makkelijker verspreid. Helemaal in de directe omgeving, waar het werk vandaan moet komen. Een bouwtraject kan vertraging met zich meebrengen, dus is het zaak om altijd eerlijk te zijn en afspraken na te komen.”

Met de onderneming zelf wordt ook op stabiliteit ingezet. “Er komt een tijd dat de bouw weer minder gaat worden. In de crisis hebben we ook werk gehad.” Hans van der Most reageert op de uitspraak van zijn broer. “Daarom is het misschien juist ook wel goed dat we niet inzetten op groei. Kijk, groot worden is niet moeilijk. Het betekent wel investeren. Als er onvoldoende eigen middelen zijn om een klap op te vangen, dan moet je bij een bank aankloppen. En dan wordt het spannend.”

Prefab de toekomst

Prefab is in ieder geval de toekomst. De broers zien daar nu al een ontwikkeling in. “Eigenlijk zijn we nu vrij traditionele bouwers, dus moeten we ook hier goed over nadenken. Gevelelementen en dakkapellen laten wij ook in prefab aanleveren. Het lijkt een onomkeerbare ontwikkeling. Goede vaklui zijn immers schaars, dus moet je kijken hoe je het proces efficiënter inricht. Als wij samen in de bus richting een klus zitten dan hebben we het daar af en toe wel over.”

Rick van der Most haakt er op in. “We zijn absoluut niet bang om te vernieuwen. Soms moet je ook wat proberen. Zolang we er allebei maar achter staan. Ook het gasloos bouwen is zo’n ontwikkeling die op onze sector af komt. Als bouw moeten we er wel goed over nadenken hoe we dit aanvliegen. Nu is er nog een tekort aan huizen, maar de particuliere opdrachtgever zet een keer een streep als materiaal en arbeid te duur worden.”

De broers kijken elkaar een keer aan, stropen de mouwen op en stapelen de plastic koffiebekertjes op om weer aan de slag te gaan. “Blije klanten en lol hebben in het werk. Dat blijft het belangrijkste.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!