In het Limburgse Elsloo ondergaan 128 huurwoningen van woningcorporatie Zaam Wonen een grootschalige verduurzamingsslag. Aannemer GrausBouw kreeg van energieleverancier Volta Limburg de opdracht om de woningen te laten voldoen aan een hoger energielabel. Goede isolatie – cruciaal binnen dit proces – wordt verkregen door bij alle hellende daken de Mineral Wool 34 Alu Plus van Knauf Insulation te gebruiken.
Het snerpende geluid van een slijptol weerklinkt door de Burgemeester Fredrixstraat. Een medewerker van GrausBouw maakt in snel tempo u-profielen op maat. Het metaal vormt het raamwerk dat de Mineral Wool op zijn plek houdt tussen de hellende daken. De woningen voldoen qua isolatiewaarde niet meer aan de huidige eisen. Het aanbrengen van een nieuwe dakisolatie is een belangrijke stap naar een meer duurzame toekomst.
Steef Ansems, uitvoerder GrausBouw, ligt toe: “Voorheen werd in deze woningen gebruik gemaakt van hard isolatiemateriaal. PIR of EPS-platen zijn lastig te verwerken. Dit moet je op maat zagen, waardoor er afwijkingen kunnen ontstaan. Op die manier ontstaan thermische lekken en verlies je energie. De oplossing voor dit probleem vonden wij in de nieuwe Mineral Wool 34.”
Flexibel werken
Een belangrijk voordeel van de Mineral Wool 34 is de flexibiliteit. Dankzij de soepele structuur wordt een perfecte kierafdichting gegarandeerd. Ansems vertelt: “De zolders in deze woningen hebben een krappe doorgang die alleen met een ladder te bereiken is. De Mineral Wool 34 is licht en buigzaam waardoor we hem zonder probleem naar boven kunnen tillen. We snijden het vooraf al op maat. Het versnijden van hard isolatiemateriaal levert veel stof en overbodig restmateriaal op. Daar hebben we nu geen last van.”
Totaalpakket
Voor deze isolatieopdracht werkt GrausBouw met het isolatiepakket van Knauf Insulation. Naast de Mineral Wool 34 speelt ook de RT Alu Plus tape een belangrijke rol. Ansems verduidelijkt: “Op de gordingen en zijwanden brengen we eerst deze luchtdichte tape aan. Hier monteren we vervolgens de u-profielen tegenaan. Metalen staanders zorgen ervoor dat de Mineral Wool 34 op zijn plaats blijft. Vervolgens schuif je het isolatiemateriaal achter de staanders. Voorheen werd voor dit proces een traditionele spijkerflensdeken gebruikt. Het nadeel hiervan is dat het isolatiemateriaal hier vaak doorheen zakte. Wanneer het isolatiemateriaal bevestigd is, kunnen de afwerk- of gipsplaten worden aangebracht voor de finishing touch.”
Luchtdicht en dampremmend
Wie de ambitie heeft om zijn woning zo energiezuinig mogelijk te maken, kan niet om een goede dakisolatie heen. Het energieverlies via het dak kan soms oplopen tot 30 procent. Volgens Guido Pricken, projectleider GrausBouw, versterken de tape en de Mineral Wool 34 elkaars werking. “De Mineral Wool 34 bevat een kunststof alu bekleding die zorgt voor een dampdichte laag. Dat is belangrijk om je dak te beschermen tegen onbedoelde condensatie van vocht. Als je niet goed luchtdicht bouwt, kan je dakconstructie gaan rotten. De tape bevat een beschermfolie die in de lengterichting is doorgesneden. Een helft van de tape plak je na verwijdering van het folie tegen de gording. De andere helft komt tegen de bekleding van de Mineral Wool 34. Wij adviseren om de tape ook nog op de naden van de Mineral Wool 34 te plakken. Op die manier is een luchtdichte en dampremmende isolatie gegarandeerd.”
Geen irritatie
Bij aanvang waren de werknemers van GrausBouw sceptisch over het gebruik van de Mineral Wool 34. Materialen als steenwol en glaswol staan bekend om de irriterende werking aan huid en handen. Dit gegeven werd meegenomen bij de totstandkoming van het nieuwe isolatiemateriaal. Knauf Insulation ontwikkelde de zogenaamde ECOSE Technology. Bij de productie van de isolatie wordt een bindmiddel gebruikt dat geen petrochemische bestandsdelen bevat maar louter plantaardige grondstoffen. Er is bij de productie van het ECOSE bindmiddel 70 procent minder energie nodig in vergelijking met traditionele bindmiddelen. Ansems hierover: “Een medewerker van ons heeft last van een gevoelige huid. Het was voor hem niet prettig om met traditioneel glaswol te werken. Met deze Mineral Wool 34 kan hij prima zijn werk doen zonder huidirritaties.”
Snel werken
De Rijksoverheid stimuleert woningcorporaties om de komende jaren hun woningbestand te verduurzamen. Die doelstelling werd kracht bijgezet door een extra injectie van 100 miljoen euro om dit te verwezenlijken. Pricken zit niet om isolatieopdrachten verlegen. “Voor dit project in Elsloo werkten we voor het eerst met deze nieuwe Mineral Wool 34. Dit op advies van onze leverancier Bouwmaat. Het is bij zo’n grootscheepse isolatieklus belangrijk om de vaart erin te houden. Door de minimale bewerkingstijd en de flexibiliteit kun je met dit product snel werken. Na dit project staat er weer een nieuwe grote isolatieklus op ons te wachten. Dat betekent voor ons veel extra werk. Ook dan kiezen we zeker weer voor deze Mineral Wool 34.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knauf Insulation.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.